Showroom

Mahmutbey Mah.
İSTOÇ 2428. Sok. 9. Ada No:107
Bağcılar/İstanbul
+90 212 979 0144

Factory

İkitelli O.S.B.
Aykosan Sanayi Sitesi
6’lı E Blok No:40
Başakşehir/İstanbul
+90 212 671 5054

Ev ve Mutfaklarda Kullanılan Melamin Nedir?

Informative, Melamine, Products

“Melamin nedir” genellikle doğru niyetle sorulmuş, yanlış bir sorudur. Bunun sebebi, “melamin nedir” diye soran kişilerin çoğunun aslında “melamin nedir”den ziyade, “melamin formaldehit nedir” diye sorması gerektiğidir. Melamin nedir öğrenmeden önce şu soruya cevap verelim: Sormamız gereken soru gerçekten “melamin nedir” midir? Yoksa “melamin formaldehit nedir” midir?

Mutfak, ev ve yapı malzemelerinin hammaddesi olarak kullanılan melamin (melamin formaldehit) ile ilgileniyorsanız, aslında sormamız gereken soru “Melamin formaldehit nedir”dir. Ancak daha sağlıklı ve kapsayıcı olması açısından biz hem “melamin nedir”, hem “formaldehit nedir” hem de asıl konumuz olan ve bu iki organik bileşikten oluşan “melamin formaldehit reçinesi nedir” sorularına cevap vereceğiz.

Melamin Nedir?

Melamin, ilk olarak Alman kimyager Justus von Liebig tarafından 1834 yılında sentezlenen, C3H6N6 formülüne sahip organik bir bileşiktir. %66 oranında içerdiği azot miktarıyla melamin, alev almayı geciktirici bir yapıya sahiptir ve su içerisinde çözülebilir. Ev ve mutfaklarımızda kullandığımız melaminin suda hatta bulaşık makinesinde çözülmediğini farketmişsinizdir. Bunun sebebi ürünlerimizde kullandığımız ve melamin olarak adlandırılan maddenin aslında ham melaminden ziyade formaldehitle birleştirilmiş melamin olduğudur.

Formaldehit Nedir?

Formaldehit kimya endüstrisinde yaygın olarak kullanılan ve üretilen CH2O formülüne sahip bir organik bileşiktir. Tüm gelişmiş canlılarda doğal olarak üretilir. Üre formaldehit ve fenol formaldehit reçineler köpük yalıtım, sunta ve kontrplak yapımında, tekstil ürünlerinin işlenmesinde ve ayrıca; formaldehit üre melamin reçinelerinin yapımında kullanılmaktadır.

Melamin Formaldehit Nedir?

Melamin reçinesi (melamin formaldehit) polimerazsyon ile melamin ve formaldehitin yoğunlaştırılarak sert, termoset plastik bir malzeme haline getirilmesidir. 12 Aralık 1936’da patent başvurusunda bulunan William F. Talbot tarafından keşfedilmiştir. Evimizde, mutfaklarımızda kullandığımız ve hepimizin melamin olarak bildiği madde aslında bu melamin reçinesidir. Görünümü itibarı ile plastikle karıştırılsa da yapısından dolayı plastikten farklıdır ve evde kullanmak için plastiğe kıyasla avantajları bulunmaktadır.

  • Melamin plastikten daha uzun ömürlüdür.
  • Uzun ömründen dolayı daha az sirkülasyona sahip melaminin doğaya zararı, plastikle kıyaslanmayacak ölçüde azdır.
  • Melamin alev almayı geciktirici bir yapıya sahiptir.

Melamin Ürünlerin Avantajları Nelerdir?

  • Zor kırılır.
  • Çizilmeye karşı dayanıklıdır.
  • Sararma ve solma yapmaz.
  • Suya karşı dayanıklı ve alev almayı geciktirici yapıya sahiptir.
  • Uzun ömürlü, dolayısıyla ekonomiktir.
  • Evde ve mutfakta kullanmak için sağlıklıdır.
  • Hem ürün hem desen olarak estetik ve pratik seçeneklere sahiptir.